kameran varsamt

Hantera din kamera på rätt sätt

Att fotografera är en otroligt rolig hobby och sysselsättning som många brinner för. När du fotograferar ska du alltid tänka på hur du hanterar din kamera. För att du ska kunna hålla din kamera vid liv så länge som möjligt, behöver du vara varsam när du hanterar den. Det kan även vara smart att tänka lite på hygienen. Här är några viktiga saker du bör tänka på till nästa gång du ska ut och fotografera.

Hantera kameran och tillbehören försiktigt

kameran

Kameror och kamerautrustning är ofta riktigt ömtåliga. De klarar sällan av speciellt mycket när det kommer till stötar och slag. De flesta klarar heller inte av smuts, damm eller fukt. När du är ute och fotograferar är det därför viktigt att du hanterar din kamera så försiktigt som möjligt. Se till att din kamera och din kamerautrustning inte blir utsatta för stötar. Det händer ofta att man tappar kameran. Det är då stora skador kan uppstå. Något du kan göra för att förhindra detta är att alltid använda säkerhetsremmen som sitter fast i kameran. Låt kameran hänga runt halsen eller vira remmen runt handleden. Då kan kameran inte falla hela vägen ner till marken.

Tänk på Hygienen

Om du ofta lånar ut din kamera eller låter andra röra vid den kan det vara smart att desinficera den med ett desinficeringsmedel. Om du låter andra personer röra vid din kamera, finns det en risk att de kan smitta dig med olika sjukdomar. Desinficeringsmedel tar död på eventuella bakterier eller virus som sitter fast på kameran. För att desinficera din kamera, skulle du till exempel kunna använda desinficerande våtservetter. Du kan även torka ut ett flytande desinficeringsmedel med hjälp av en trasa eller papper. Var alltid försiktig när du använder desinficeringsmedel på din kamera, speciellt om du använder flytande medel. Använd inte så mycket att det kan tränga in mellan de olika delarna. Torka bara av hela kameran försiktigt.